Lodz | Poland

Adaptation of The Blind Wall in the Rubinstein Passage for gastronomy and recreation functions by creating a new multi-storey architectural form

The problem of blind walls is very common in the city of Lodz, and in this case very sensitive due to its location in a very representative place. The wall to which the study relates is the top of the tenement's outbuilding at 22 Kosciuszko Street and 79 Piotrkowska Street. A 82 meters long and almost 20 meters high surface covers a large part of the southern façade of the main pedestrian street in the city. There are 15 apartments directly adjacent to Rubinstein's Passage, located on 3 floors in the tenement house and its outbuildings. Additionally, 7 service premises on the ground floor, one available directly from Kosciuszko Street, while the remaining 6 from the courtyard. The project's goals were not only architectural and aesthetic but also social, i.e. increasing the rank of functional use of this part of the passage. The design task was to create a self-supporting structure combined with the existing tenement house that meets the requirements of the local plan and urban planning analyses.

 

The ideology of extension is based on the form of the scaffolding, a symbol of construction. The sculpted structure combines terraces for residents and dining establishments. Based on the analysis of the existing openings in the wall, they were adapted depending on the actual function inside the building. As the blind wall is facing to the north, a structural element has been proposed to reflect the sunlight back to the interior of the proposal. The study includes the design of architecture, interior, and furniture. Details of the project have been enriched with elements characteristic of the architecture of the city of Lodz and presented in a renewed version. The contrast for the modularity of the structure is the deconstructivist furniture. “Falling icicles” from the ceiling hitting the floor creating chairs.

Date | 2017

Area | 3.400+450 sqm

Use | Mixed Use

Status | Conceptual Design Project - B.Arch

Winner | 2017 Excellence Award

Excellence

Award

Adaptation_of_The_Blind_Wall_01
Adaptation_of_The_Blind_Wall_02
Adaptation_of_The_Blind_Wall_03
Adaptation_of_The_Blind_Wall_04
Adaptation_of_The_Blind_Wall_05
Adaptation_of_The_Blind_Wall_06
Adaptation_of_The_Blind_Wall_07
Adaptation_of_The_Blind_Wall_08
Adaptation_of_The_Blind_Wall_09
Adaptation_of_The_Blind_Wall_10
Adaptation_of_The_Blind_Wall_11
Adaptation_of_The_Blind_Wall_12
Adaptation_of_The_Blind_Wall_13
Adaptation_of_The_Blind_Wall_14
Adaptation_of_The_Blind_Wall_15
Adaptation_of_The_Blind_Wall_16
Adaptation_of_The_Blind_Wall_17
Adaptation_of_The_Blind_Wall_18
Adaptation_of_The_Blind_Wall_19
Adaptation_of_The_Blind_Wall_20
Adaptation_of_The_Blind_Wall_21
Adaptation_of_The_Blind_Wall_22
Do not hesitate to contact me to discuss a possible project or learn more about my work.
© Copyright by Piotr Smiechowicz
Contact
Piotr Smiechowicz
Architectural Designer | London, UK
peter.smiechowicz@gmail.com
  • Instagram
  • LinkedIn - Grey Koło